Parijs ~ een rolstoelvriendelijke stad
September 2019
In deze blog lees je alles over onze trip naar de stad van de liefde, Parijs! We nemen jullie mee naar de voorbereidingen, de bezienswaardigheden, de sfeer en vertellen jullie uiteraard meer over hoe het staat met de rolstoeltoegankelijkheid van de stad.
We wilden heel graag een citytrip maken. Parijs kwam al snel naar voren. De stad van de liefde, de mode, het goede eten, de fijne wijnen, de mooie gebouwen en natuurlijk de bekende bezienswaardigheden!
Voorbereidingen
Vanwege mijn handicap (Judith), is het plannen van een reis naar het buitenland best ingewikkeld. We moeten met ontzettend veel dingen rekening houden; een rolstoeltoegankelijk hotel, een rolstoeltoegankelijke hotelkamer, een ruime badkamer, een onderrijdbare wastafel, het huren van een elektrisch hoog-laagbed. Daarnaast wil ik weten of er goede medische zorg in de buurt is, indien dat nodig is. Waar begin je? En waar vind je de informatie die je nodig hebt? Dat kan best wel lastig zijn en vraagt veel tijd en energie.
Ongeveer een jaar voordat de citytrip gepland stond heb ik reisbureau Buitengewoon Reizen in Zwolle benaderd. Dit reisbureau is gespecialiseerd in het organiseren van reizen voor mensen met een handicap. Ik heb met een vast contactpersoon gesproken over mijn wensen en eisen. Daar is het reisbureau mee aan de slag gegaan. Resultaat: een kleinschalig hotel in het 9e arrondissement die volledig aan mijn wensen en eisen voldoet; Hotel Corona Opera ***. Daarnaast wordt een elektrisch hoog-laagbed gehuurd en afgeleverd tijdens ons verblijf. Fantastisch! Maar eerst zien en dan geloven; het is mij te vaak overkomen dat een hotel niet voldoende aangepast was, terwijl ze wel pretenderen dit te zijn. Maar na het zien van foto’s van het hotel en de hotelkamer was ik overtuigt: we gaan naar Parijs!
Bevindingen hotel
Hotel Corona Opera is een kleinschalig 3 sterrenhotel, gelegen in een rustige straat in het 9e arrondissement van Parijs. Het 9e arrondissement is een zeer levendige en nette wijk en staat o.a. bekend om zijn theaters, zoals Palais Garnier. Daarnaast kun je er natuurlijk heerlijk shoppen bij Galeries Lafayette! Het hotel is ons zeer goed bevallen. Via een oprijplaat treed je het hotel binnen. Hier sta je direct bij de receptie. Achter de receptie bevindt zich de ontbijtruimte, waar in de ochtend heerlijk verse stokbroden en croissant worden geserveerd.
De aangepaste hotelkamer bevindt zich eveneens op de begane grond. De kamer is ruim en beschikt over een aangrenzende badkamer. De badkamer is eveneens ruim en beschikt over een toilet met beugels en een onderrijdbare wastafel. Het gehuurde elektrische hoog-laagbed stond keurig opgemaakt klaar bij aankomst.
Het hotelpersoneel is overigens erg vriendelijk en zeer behulpzaam!
Reisdagboek
Dag 1: Op de eerste dag besloten we lopend naar de Eiffeltoren te gaan. Dit is best nog wel een eindje lopen vanuit ons hotel in het 9e arrondissement. Maar niks is leuker dan te slenteren door de straten van Parijs. Af en toe een winkeltje in, een terrasje pakken en een lekkere macaron eten bij Maison Ladurée. Al lopend kom je al bij zoveel bekende bezienswaardigheden langs, zoals Hôtel des Invalides. Eenmaal aangekomen bij de Eiffeltoren is dat best indrukwekkend. Zo groot en imposant! Natuurlijk wilden we er ook op. Na te hebben ingecheckt, kun je het terrein op. Vrijwel direct kwam er iemand op ons af. We konden, i.v.m. de rolstoel, gebruik maken van een andere ingang. Geen rij en lange wachttijd voor ons dus. Als rolstoelgebruiker mag je, samen met je familie of vrienden, als eerste de lift in. De Eiffeltoren is t/m de 2e stop/verdieping rolstoeltoegankelijk. Dat is, eerlijk gezegd, ook hoog genoeg en het uitzicht in fenomenaal. Echt prachtig!
Dag 2: Na een lekker croissantje en een frans kaasje als ontbijt besloten we naar de Joodse wijk te gaan, Le Marais. Een super leuke en jonge wijk met betaalbare winkeltjes en mooie terrassen. Via Place des Vosges (een prachtig park!) liepen we naar Île Saint-Louis. Hier hebben we het beste ijs van Parijs geproefd, namelijk van Berthillon. Uiteindelijk liepen we door naar Île de la Cité. Hier staat de Notre-Dame. Wat prachtig! Maar wat zonde dat de achterzijde is afgebrand. Er staat gelukkig nog genoeg overeind om te bewonderen. Via de Notre-Dame liepen we door naar Sainte-Chapelle. De prachtige glas in lood koepels zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk. Gelukkig kon ik genieten van de foto’s die mijn vader maakte.
Day 3: When in Paris, you’ll shop till you drop! Dus Lafayette stond op het programma. Galeries Lafayette zit gevestigd in een prachtig statig pand. Geniet ook even van het prachtige plafond, een grote ronde koepel van glas in lood. Heel indrukwekkend! Neem trouwens wel een goed gevulde portemonnee mee, het is allemaal aardig aan de prijs. Lafayette is overigens prima rolstoeltoegankelijk. Er zijn meerdere liften aanwezig en alles in ruim opgesteld.
Day 4: Natuurlijk moet je ook een bezoek brengen aan Montmartre en de Sacre Coeur. Via een rolstoeltoegankelijke kabelbaan kom je boven aan in de wijk Montmartre. Eenmaal boven is het ontzettend druk en toeristisch. Niet echt ons ding. Daarnaast bestaat de hele wijk uit kinderkopjes, met een rolstoel is dit helemaal niet fijn. De Sacre Coeur is overigens prachtig! Via een achteringang kun je de Sacre Coeur betreden met een rolstoel. Vanuit Montmartre heb je een fantastisch uitzicht over Parijs mét Eiffeltoren. In de avond aten we bij restaurant Bambou. Een chic restaurant met een knusse binnentuin. Heel stijlvol ingericht en er brandden overal kaarsjes en lampjes, zo mooi! We aten een heerlijke curry en dronken champagne. Dit was echt een top avond!
Day 5: Deze dag stond in het teken van het Louvre. Met de bus. Wauw, wat is dit mooi en indrukwekkend! Oude en nieuwe architectuur gecombineerd, I Love It! Ook hier liep direct iemand op ons af. Via een aparte ingang konden we de urenlange wachtrij omzeilen én gratis entree. We wilden graag de Mona Lisa bewonderen. Wederom geen lange wachtrijen voor ons. Via hulp van beveiligers stonden we binnen 10 minuten voor de Mona Lisa. Fantastisch! Na ons tripje naar het Louvre zijn we via Jardin des Tuilerieën naar hotel Le Meurice gelopen. In dit uber chique hotel genoten we van een meesterlijk taartje van Cedric Grolet. Hij is verkozen tot beste patissier van de wereld en dat kon je proeven. Wat een verfijnde smaken! Je moet wel even in de buidel tasten, € 25 per taartje. Maar het is zo de moeite waard.
Day 6: Onze laatste dag alweer. Natuurlijk moeten we in ieder geval nog één monument zien: de Arc de Triomphe! Na een kort foto momentje liepen we Champs Élysées af richting Place Vendôme. Een chic plein, waar je grote merken zoals Dior vindt en natuurlijk het Ritz Hotel. In de avond hebben we bij restaurant Le Cardinal genoten van onze laatste avond van deze geweldige citytrip.
Rolstoeltoegankelijkheid
Ik vond het vooraf best spannend om naar Parijs te gaan, dit had vooral te maken met de toegankelijkheid van de stad. Ik hoorde verhalen over hoge stoepen, geen afritjes en stugge mensen. Niets van dat is waar! Allereerst vind ik de Parijzenaar ontzettend aardig en behulpzaam. Er is erg veel respect voor personen in een rolstoel. Zo krijg je bijvoorbeeld voorrang als je je boodschappen wilt afrekenen, hoef je veelal niet in een rij te wachten en zijn veel bezienswaardigheden gratis. Daarnaast zijn op (bijna) alle oversteekplaatsen afritten gemaakt. Winkels met een hoge stoep hebben veelal een uitschuifbare oprit in de drempel verwerkt, zodat je als rolstoelgebruiker toch de winkel in kunt.
Parijs is een grote stad, je loopt of rolt dan ook veel. Dit is leuk, omdat je dan ook echt de sfeer van de stad proeft. Wil je liever wat meer zien van de stad op één dag? Pak dan de bus! De bus is zeer rolstoeltoegankelijk is Parijs. Je kunt, zonder reservering vooraf, bij een bushalte gaan staan. Via een automatische oprijplaat rijd je de bus in. Er is in de bus een ruime plek vrijgelaten voor meerdere rolstoelen. Ik wist niet wat me overkwam, zo fijn om spontaan met de bus te kunnen! Echt een aanrader en een goede vervanger voor de metro. De metro is helaas niet rolstoeltoegankelijk.
Conclusie
Wij zijn verliefd geworden op Parijs.
Wat ons advies is? DOEN!